DUKHAN GOLF CLUB

Qatar

The central idea behind the design of the clubhouse was to create a high lookout point over the natural beauty of the site without disturbing the landscape beneath it. To achieve this, the building is placed across and above two existing mounds thereby positioning it between the eighteenth and ninth greens and adjacent to the central lake. This exploitation of the natural advantages of the site creates a spectacular location for the building. The clubhouse is approached by a long drive which follows the natural contours of the land, curving and rising sharply to arrive at an entrance deck in the valley between the two mounds. This deck reveals a magnificent view of the course and this element of surprise produced by the approach road is a primary driver of the design. The visible mass of the clubhouse is in the form of two linear bars placed at the junction of the existing mounds, with a shorter bar at right angles to the sea and forming a solid edge to the entrance deck.

The bridging of the valley between the mounds by the clubhouse building forms a large portal framing the view out to sea. The clubhouse is lifted high above the landscape, only touching the ground lightly at the ends; thus it becomes an elevated platform with extensive views to the ocean and over the golf course itself. The simple rectilinear geometry of the building creates a contrast with the flowing lines of the links which is visible from any point on the site. Although the architectural idiom is modern, references to Qatari tradition are present in the wooden gate, the flat wooden portal, the white stone cladding and in the geometric forms echoed throughout the design.