Executive Council Building, Abu Dhabi

The site allocated to the project for the new building is in the Al Bateen area of Abu Dhabi, and is part of the overall site for the H.H. the Crown Prince’s Court. The design principles which serve as the foundation of our design are the Fareej, Baraha and Sikka, the Courtyard, the Mashrabiya and Sustainable Building Design. The main purpose of the facility is to create an administrative body with the major objective of enabling progress and development for the communities of Abu Dhabi, and the Eastern and Western Regions. With this in mind, we envisaged a design which will convey and demonstrate a community-inspired environment for both visitors and users. We then considered the traditional approach of community planning and applied this in a building context in order to achieve the vision of a community within the departments.